Informacija o COVID-19 po letu dni od razglasitve epidemije

19. 03. 2021

Mineva leto dni od razglasitve epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. V Energetski zbornici Slovenije z zadovoljstvom ugotavljamo, da je energetski sistem Slovenije na področju oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom ves ta čas deloval odlično. Motenj ni bilo. To pomeni, da je slovenska energetika robustna, da se zna pripraviti na nepričakovane razmere in da dobro skrbi za zaposlene. Med družbami članicami EZS namreč nismo zaznali večjih izbruhov bolezni COVID-19. Če je prišlo do posameznih okužb, so družbe uspele te omejiti in do širjenja ni prišlo. Poudariti moramo, da energetske družbe – članice EZS ves čas ažurno spremljajo epidemiološko situacijo v državi in upoštevajo smernice pristojnih organov. Poleg tega družbe med seboj tudi sodelujejo.

Ob koncu leta 2020 se je po svetu začela največja cepilna kampanja v zgodovini – cepljenje proti novemu koronavirusu. Do danes je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih okoli 180.000 ljudi. EZS je januarja 2021 na pristojne organe (Ministrstvo za infrastrukturo (MzI), Ministrstvo za zdravje (MZ), Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)) posredoval pobudo, da se cepivo prednostno ponudi ključnim kadrom v slovenskih energetskih družbah. Nacionalno strategijo cepljenja proti Covid-19 je Vlada RS potrdila 1. marca 2021 (Nacionalna strategija cepljenja proti COVID-19, Verzija II, z dne 1. 3. 2021) in v njej je med prednostne skupine za cepljenje uvrstila tudi zaposlene v sektorju energetike.

Ozadje

Slovenija je 12. marca 2020 na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije je začela veljati ob 18. uri. Aktiviran je bil tudi državni načrt za COVID-19. V Sloveniji smo imeli na ta dan 96 primerov okužbe s koronavirusom, število se je povečevalo. Do danes smo imeli v Sloveniji več kot 200.000 potrjenih primerov.