Vabilo na posvet o razvojnem načrtu elektroenergetskega sistema Slovenije 2024

08. 01. 2024

VABILO na posvet o razvojnem načrtu elektroenergetskega sistema Slovenije

Elektrotehniška zveza Slovenije in Sekcija Eurelectric pri Energetski zbornici Slovenije vabita na posvet o razvojnem načrtu elektroenergetskega sistema Slovenije: 22. januar 2024 ob 10h

 

Elektrotehniška zveza Slovenije s prof. dr. Ferdinandom Gubino in Sekcija Eurelectric pri Energetski zbornici Slovenije vabita na posvet o razvojnem načrtu elektroenergetskega sistema (EES) Slovenije, ki bo potekal v ponedeljek, 22. januarja 2024, med 10 in 13h v stavbi GZS, dvorana A.

Razvoj elektroenergetskega sistema je pomemben korak, ki omogoča vsem deležnikom stalno in kakovostno oskrbo industrije in prebivalstva z elektriko. Zanašanje na trg je tvegano, ker trgovci z elektriko nimajo dovolj denarja za izjemno velike investicije v vire in omrežje, ki jih nalaga zamenjava energentov. Zato v vseh državah pri načrtovanju močno sodeluje in usmerja država, da ne pride do redukcij in mrkov zaradi trajnega primanjkovanja virov moči, ki je nedopustno za normalno življenje skupnosti, ki jo elektrika vsak trenutek oplaja.

»Elektroenergetski sistem (EES) je pri tem poseben, ker temelji na močeh, ki jih je treba vsak trenutek pokrivati: namreč, vsak priključen element ima zahtevano moč, energije pa porabi, kot mu trenutno narekuje delovni proces. Poleg sonca in vetra je za stabilno napajanje EES potreben plin, ki je ekološko zelo sporen, trenutno pa so najprimernejše jedrske elektrarne, ki lahko obenem bistveno prispevajo sistemu ogrevanja,« pravi prof. dr. Gubina.

Sonce daje amorfno obliko energije, ki jo je le delno mogoče takoj vključiti v dnevni odjem. Sicer pa z njo ni mogoče pokrivati konice ali poljubnega dela obremenitvenega diagrama, ker je na razpolago intervalno le ca do 2000 ur, kar je malo glede na 8760 letnih ur obratovanja EES. Pretvoriti jo je treba v moč s shranjevanjem v akumulatorjih, v črpalnih elektrarnah ali s pretvorbo v vodik.

»V vseh teh primerih pa je možnosti veliko, tehnologije pa so večinoma malo razvite. Zato je nujno, da se izdela načrt razvoja EES za naslednjih 30 let, s popravki vsakih 10 let. Tega namreč nimamo, pa tudi zakon o energetiki ga na nesrečo doslej ni predvideval,« tudi poudarja prof. dr. Gubina.

Posvetovanje bo prikazalo stanje razvoja potreb po energiji in moči za ustrezne scenarije ter načina zagotavljanja oskrbe z elektriko, ki je glede na druge energente potrebna v principu vsako sekundo, pri čemer je shranjevanje elektriko veliko  bolj ovirano, kot pri drugih energentih. Vire moči pa je treba vključiti v pokrivanje odjema v načrtu razvoja EES-a.

 

 PRIJAVE SO ZAKLJUČENE!

Program posveta: