Svetovna energetska trilema 2020: Slovenija na odličnem 14. mestu

09. 10. 2020

Slovenija se je po indeksu svetovne energetske trileme za leto 2020 (World Energy Trilema Index 2020), ki ga izdaja Svetovni energetski svet (World Energy Council – WEC), med 128 državami uvrstila na 14. mesto. Dosegla je 78,2 točke (ocena ABA), pri čemer Švica, ki se je uvrstila na 1. mesto, dosega 84,3 točke (ocena AAA).

V tako imenovani analizi trilema WEC ocenjuje energetiko po treh ključnih dimenzijah:

(1) energetski varnosti,

(2) energetski enakopravnosti in

(3) okoljski trajnosti.

Ocene za Slovenijo:

(1) energetska varnost: 67,9 (na prvem mestu je Kanada s 77,1 točko),

(2) energetska enakopravnost: 93,4 (na prvem mestu je Luksemburg z 99,9 točko),

(3) okoljska trajnost: 77 (na prvem mestu je Švica z 90 točkami).

Pri energetski varnosti se je Slovenija uvrstila na 19. mesto, pri energetski enakopravnosti na 30. mesto, pri okoljski trajnosti pa na 26. mesto.

»Slovenija se je ponovno dobro odrezala, saj je med 128. državami sveta pristala na 14. mestu. WEC je metodologijo letos ponovno nekoliko spremenil, zato neposredna primerjava z lansko uvrstitvijo na 12. mestu ni mogoča. Slovenija svojo energetsko varnost sicer poskuša krepiti z diverzifikacijo virov, čeprav je treba priznati še vedno visoko energetsko odvisnost od tujine. Nafte in plina sami nimamo in ju moramo v celoti uvoziti. Pri energetski enakopravnosti dosegamo visoko oceno, pa vendar so pri analiziranju v WEC opazili višje cene elektrike in plina v letu 2019. Relativno glede na ostale države smo pri tem kriteriju nazadovali, in sicer iz ocene A v oceno B. Pri okoljski trajnosti imamo seveda izzive, kot je energetsko-intenzivna industrija, a opazili so napore in uspehe na področju večje energetske učinkovitosti,« je poročilo o energetski trilemi komentiral dr. Ivan Šmon, pobudnik ustanovitve Sekcije SNK WEC v okviru Energetske zbornice Slovenije (EZS)[1].

Globalne uvrstitve

Kot že vsa zadnja leta so tudi letos prva tri mesta pripadla Danski, Švici in Švedski, Slovenija pa je v primerjavi z letom 2019 na lestvici zdrsnila za dve mesti. Dosegla je oceno ABA, ki jo ima sicer tudi Švedska.

Na prvih 10. mestih je po poročilu Energy Trilemma Index 2020 dvanajsterica držav:

  1. Švica
  2. Švedska
  3. Danska
  4. Avstrija, Finska
  5. Francija, Združeno kraljestvo
  6. Kanada
  7. Nemčija
  8. Norveška
  9. ZDA
  10. Nova Zelandija

ZDA so na 9. mestu, Rusija na 29. mestu, Kitajska na 55. mestu.

V WEC so poročilo, ki povzema rezultate in dogajanja iz leta 2019 in zatorej ne vključuje vpliva koronavirusa na energetiko, pospremili z besedami, da je prav COVID-19 vse deležnike spomnil, kako pomembna je energije. Pandemija je razkrila številne povezave med nacionalnimi in mednarodnimi politikami, imela pa bo globok – in verjetno tudi dolgotrajen – vpliv na globalni energetski prehod. Vpliv koronavirusa bo WEC upošteval v poročilu naslednje leto, predvidoma bo nared oktobra 2021.

WEC poročila o Svetovni energetski trilemi objavlja od leta 2010. Letošnje poročilo je tako jubilejno, deseto po vrsti.

GRADIVO:

World Energy Trilemma Index Report 2020

World Energy Trilemma Index Country Profiles – SLOVENIA

World Energy Trilemma FAQ

Več podatkov: https://trilemma.worldenergy.org/


[1] V okviru EZS se bo predvidoma še ta mesec na ustanovni seji sestala Sekcija slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega sveta (SNK WEC). To je nova, šesta sekcija EZS (VEČ).