Ustanovljena Skupina za energetski prehod in evropska sredstva

14. 12. 2020

V četrtek, 10. decembra 2020, je virtualno zasedal Upravni odbor (UO) Energetske zbornice Slovenije (EZS). Zasedala je tudi Skupščina EZS. Oba organa sta obravnavala, Skupščina pa je potrdila Program dela in finančni načrt EZS za leto 2021.

Upravni odbor je sprejel sklep o ustanovitvi Skupine za energetski prehod in evropska sredstva. V Skupino se povabi zainteresirane člane EZS. Namen Skupine je vzajemno informiranje o zelenih energetskih projektih v večletnem finančnem okviru 2021-2027. Namreč, EZS se zaveda izrednega pomena zelenega energetskega prehoda, torej prehoda v nizkoogljično družbo, ki je izjemen izziv in hkrati priložnost za energetiko, gospodarstvo ter vse državljane. EZS je v jesenskih mesecih opravila analizo med svojimi člani, ki je pokazala da načrtujejo slovenska energetska podjetja več različnih »zelenih« naložb v vrednosti vsaj 2,5 mrd EUR. Od tega je za skoraj 1 mrd EUR projektov, ki jih štejejo za pripravljene v prvih letih omenjene finančne perspektive, torej v obdobju 2021-2024.

Opomba: ker članice še pošiljajo dodatne podatke, bo EZS predvidoma konec leta 2020 oziroma na začetku leta 2021 objavila posodobljene rezultate analize. Več na spletni strani EZS: https://ezs.si/zeleni-energetski-projekti-v-financni-perspektivi-2021-2027/